Bonarikone

Tietokone opiskelua varten – ota nämä asiat huomioon

Opiskelu tapahtuu nykypäivänä laajalti netissä – kirjat ja kokeet ovat kaikki tietokoneella, myös pääsykokeetkin. Kun siis etsit tietokonetta opiskelua varten, on tärkeää ottaa huomioon paljon asioita, jotka varmistavat tehokkaan ja sujuvan opiskelukokemuksen. Tässä artikkelissa käsittelemme kaikista tärkeimmät kriteerit, joita sinun tulisi harkita tietokonetta valitessasi.

Käyttötarkoitus ja tarpeet

Ensimmäisenä pitäisi hahmottaa, mihin tulet käyttämään tietokonetta tarvitset opiskelun aikana. Onko se pääasiassa tekstinkäsittelyä, luentojen seuraamista, ohjelmointia, graafista suunnittelua tai ehkä jopa hieman pelaamista vapaa-ajalla?

Käyttötarkoituksen mukaan voit valita laitteen, joka vastaa paremmin tarpeitasi – jos opiskelet esimerkiksi lukiossa, et välttämättä tarvitse laitetta kaikista tehokkaimmalla prosessorilla tai näytönohjaimella. Valitsemalla laitteen, jossa on maltillisempi prosessori ja integroitu näytönohjain, saat paremman akunkeston eikä laite myöskään kuumene yhtä paljon. Laturin voi siis jättää kotiin.

Jos kuitenkin tarvitset suorituskykyä ja tehokkuutta…

Jos olet varma, että tarvitset laitteeltasi potkua, niin varmista, että tietokoneesi pystyy suoriutumaan tarvittavista tehtävistä ilman turhaa hidastelua. Riittävä RAM-muisti, esiim. 16 tai 32 gigatavua, ja tehokas prosessori ovat tärkeitä, jotta voit käyttää useita sovelluksia samanaikaisesti ja suorittaa vaativampia tehtäviä. Mieti myös, saattaisitko tarvita erillistä näytönohjainta koneeseesi.

Kestävyys

Koska tietokone tulee todennäköisesti olemaan päivittäin mukanasi, laadukkaat ja kestävät komponentit ovat tärkeitä. Hyvät ja kestävät materiaalit takaavat, että tietokoneesi pysyy hyvässä kunnossa pitkään. Kannattaakin siis sijoittaa rahaa laitteeseen, jossa on esim. metallinen runko.

Kannettava tietokone vai pöytäkone, vaiko molemmat?

Usein on selvää, että opiskeluun tarvitsee nimenomaan kannettavan tietokoneen – eihän enää suurin osa tee muistiinpanoja paperille. Tähän rinnalle saattaa olla kuitenkin hyvä ottaa vielä pöytäkone, jonka ääressä voit viettää illat koulutehtäviä tehdessä.

Pöytäkoneen kanssa saat paremman ergonomian ja työasennon kuin läppärin kanssa, koska pöytäkone on pysyvämpi ratkaisu. Voit säätää näytöt oikealle korkeudelle, hankkia kunnollisen tuolin ja muut vermeet, kun taas läppärin kanssa tulee helposti makoiltua sängyssä tai sohvalla tehtäviä tehdessä, jonka jälkeen niska- sekä selkäkivut ovat seuraavana päivänä taattuja.

Abitti-yhteensopivuus

Tämä on tärkeää etenkin lukiolaisille – varmista, että laitteesi tukee Abittia. Voit lukea yhteensopivuudesta täältä. Tutustu samalla myös, kuinka saat Abitin käyttöön laitteellesi. Youtubessa löytyy tätä varten useita ohjevideoita ja muita tutoriaaleja.